bagolysor

bagolysor

2015. szeptember 15., kedd

Nyári olvasmányok

Szabó Magda: Abigél

B. K. 8.c


Amikor a könyves listát nézegettem, nem tudtam dönteni. Megmutattam anyukámnak és rögtön megakadt a szeme ezen a könyvön. Röviden elmesélte a tartalmát és megtetszett.
Szabó Magdának sok híres könyve van. Több művét, köztük az Abigélt is megfilmesítették. Miután a könyvet elolvastam, anyukámmal megnéztem a négyrészes filmváltozatot. Jó film, de a könyv nélkül kevésbé élvezetes.
A történet főszereplője az 5. osztályba készülő Vitay Georgina. A lány tábornok édesapjával él a villájukban Pesten. A történet 1944-45-ben, a II. világháború idején játszódik. Mivel Gina apja tábornok, sok dolga van, így elviszi lányát a Matula bentlakásos lányiskolába Árkodra. Ginának megtiltotta az apja, hogy bárkinek is elmondja, hova mennek. A lány ezt sokáig nem érti meg és nem érzi magát jól az osztályában.
Van egy titok az iskolában, amiről csak a diákok tudnak, a nevelők és a tanárok nem. Az intézet kertjében áll egy szobor, ami egy korsóvivő lányt ábrázol. A Matula egy régi diákja, Horn Mici fedezte fel, hogy a szobor, akit Abigélnek hívnak, segít a diákoknak, ha bajba kerülnek. Ezt Gina buta babonának tartja. A lány egy alkalommal dühében le akarja leplezni Abigél titkát a tanárok előtt, de egy osztálytársa, Kis Mari menti a menthetőt, és azt füllenti az igazgatónak, hogy a szobor legendájával csak a pesti lányt akarták felvidítani honvágyában. A lányok nagyon mérgesek lesznek Vitayra, mert elárulta őket, de idővel kibékülnek. A lánynak viszont az egész Matulából elege van és szökést kísérel meg. Az árkodi vonatállomáson egy tanárja - Kőnig - észreveszi az elkószált diákot és visszakíséri az intézetbe. Gina Kőniget ezért ki nem állhatja.
A tábornok újbóli látogatása alkalmával titkot fed fel Gina előtt. Mindkettejük biztonsága érdekében hozta lányát Árkodra. Ha Gina Pesten maradt volna, fennáll a veszélye annak, hogy apját rajta keresztül hazaárulásra kényszerítik. A lány megérti, hogy ez az egyetlen biztonságos hely számára.
Ezután Gina kapcsolatba kerül a titokzatos Abigéllel és ki akarja deríteni, ki lakozik a szobor mögött.
Ez a könyv egyáltalán nem egy lányoknak szóló, érzelgős könyv. Nagyon izgalmas és fordulatos. A történet bemutatásában az alapokat írtam le. Ezeknél sokkal eseménydúsabb és váratlanabb helyzetekről is szó van. Nagyon szórakoztató. Az elején több dolgot nem értettem, de ez tényleg csak az első négy-öt oldalról mondható el.
Ajánlom mindenkinek, aki szereti a rejtélyes, eseménydús régi történeteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése