bagolysor

bagolysor

2015. június 8., hétfő

Kedves 5.c! (6.c lesz, szokjuk!)

Esztnénnel összeszedtük a nyári olvasmánylistát, amelyből lehet mazsolázni.
Jó szórakozást hozzájuk!

Hol találhatók a könyvek? Például kereshetsz itt is.


Wilhelm Hauff: A spessarti fogadó
Híres – vagy inkább hírhedt – hely ez a spessarti fogadó! Mintha az erdei utak csak idáig vezetnének. Sok utas száll meg itt, és sok bizony soha nem jut tovább…Mit történik a fogadóban, mi nem – kiderül ennek a híres, régi regénynek a lapjairól.






Stevenson: A fekete nyíl
Anglia történelmének zűrzavaros időszakába, a „rózsák harca” néven ismert belháború kellős közepébe vezeti olvasóit Stevenson, A Kincses Sziget halhatatlan írója. Ifjú hősei, Dick és Joanna, a csaták és főúri torzsalkodások között hányódva, teméntelen viszontagságon átvergődve jutnak el a dicsőségig és a boldogságig.






Edward Eager: Félvarázs
Ez a nyár is dögunalom lesz. Persze, olvasni lehet, ott a könyvtár, nyitva van egész nyáron. Más gyerekekkel olyan izgalmas dolgok történnek, a Félvarázs négy főszereplője pedig még nyaralni sem mehet. Özvegy édesanyjuk szerény szerkesztőségi jövedelméből nem telik ilyesmire. Hosszú és lassú nyár áll hát Jane, Mark, Katharine és Martha előtt: csak arra számíthatnak, hogy az izgalmas regények valamennyire mégis kiszínezik egyforma napjaikat.
Ám a helyzet az egyik pillanatról a másikra megváltozik.
Különös dolgok történnek a gyerekek körül: a komolyan sem gondolt bárcsakok teljesülnek. Félig. Tűz üt ki, Carrie cica megszólal, Mark barátai félúton találják magukat a nyaralóhely és az otthonuk között. A testvérek hamar rájönnek, hogy amit először ötcentesnek néztek, csodatévő amulett, aminek a segítségével bármire képesek, minden kívánságuk teljesülhet.
Elkezdődik tehát a nagy kaland, történelmi korokon, egzotikus helyszíneken keresztül, veszélyes helyzetekkel és szórakoztató pillanatokkal, tévedésekkel és véletlen balesetekkel. Sok testvéri szeretettel és jócselekedetekkel, hajbakapással és vitával.
Ráadásul nem elég, hogy szórakoztató a Félvarázs, még tanulságot is kapunk a végére. Nem is egyet. De ezeket magatoknak kell felfedeznetek.


Robert Leeson: A harmadosztályú dzsinn
Bizonyára mindenki álmodozott már arról, milyen jó lenne egy mindenható és szolgálatkész szellemre szert tenni, hasonlóra ahhoz, akit Aladdin varázsolt elő a csodalámpásból. Alec, az angol diák úgy érzi, mindenki ellene esküdött az iskolában is, otthon is minden balul üt ki. És épp abban a pillanatban, amikor legszorultabb helyzetéből igyekszik kikecmeregni, különös tárgyat talál: egy érintetlen, zárt söröskonzervdobozt, amely azonban üres… Ezzel indul el a csodálatos és furcsa kalandok sorozata Kiderül, hogy az sem jó, ha minden kívánságunk teljesül, de jó, ha barátot találunk olyanokban, akikkel eddig csak bizalmatlanul méregettük egymást.


Michael Ende: A sátánármányosparázsvarázspokolikőrpuncspancslódítóbódítóka
Michael Ende, aki A Végtelen Történet-tel, e felnőttnek-gyereknek egyaránt szóló, költői-filozofikus mesével tette ismertté nevét a magyar olvasóközönség előtt, egészen más hangot üt meg a groteszk és humoros, szívvidító 'bódítóká-ban.A szilveszter délután öt órától éjfélig játszódó, éppen nem „végtelen” történet izgalmas versenyfutás az idővel: hét óra áll mindössze rendelkezésére a két elvetemült varázslónak – dr. Lidérczy Belzebubnak és nénikéjének, Tyrannja Vampiriának –, hogy beváltsa a Sátánnak tett ígéretét, és ezer csapást, járványt, környezeti katasztrófát zúdítson az élővilágra. Az idétlen, ám korántsem ártalmatlan varázslópáros kifürkészésére két esendő kémet küld házukba az Állatok Nagytanácsa: Maurizio di Maurót, a butuska, beképzelt kandúrt és Krakél Kareszt, a csapzott proletárvarjút, akit legalább nem lehet az orrá… a csőrénél fogva vezetni.
itt, a blogban már írtam róla

Nagy Katalin: Intőkönyvem története
Szenzációs könyv egy érzékeny kamaszról, aki történetesen lány, de akár fiú is lehetne. Vagány, okos, és rosszul tűri az igazságtalanságot.








Henryk Sienkiewicz: Sivatagon és vadonban
Hőse, Stas, példaképe lehet minden fiatal fiúnak. Jól tanul, jól sportol, figyelő szemmel jár-kel a világban, ismeri és szereti a természetet, lovagias bátorsággal vigyáz védencére, Nelre. A két gyerek viszontagságai bővelkednek izgalmas fordulatokban, s miközben sorsukért aggódunk, kitárul előttünk a csodás afrikai táj, és megismerkedhetünk a fekete földrész bennszülötteinek életével. A Sivatagon és vadonban az ifjúsági irodalom örökbecsű nagy értékei között foglal helyet.


Dániel Anna: Hiányzik Szecső
Szecső Irén az osztály egyik legjobb, legmegbízhatóbb tanulója. Hogyan történhet mégis, hogy egy napon nyomtalanul eltűnik?
Ki tépte le Irén cikkét a faliújságról? Miért hallgat Karcsi, akinek mindenképpen tudnia kellene Irén eltűnéséről? Mi történt az iskolai rendezvényen?
Csupa rejtély!
Magda néni, az osztályfőnök alapos, körültekintő nyomozással igyekszik választ találni a kérdésekre. A szálak messzire vezetnek…



G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején
Az igazság az, hogy eleinte csak egy lány ül a szekrény tetején, s úgy érzi magát odafönt, mint várkisasszony a kacsalábon forgó várban. Persze, ha az embernek van egy húga, akkor csöndes magányát néha elkerülhetetlenül fel kell áldoznia a nemkívánatos társaság kedvéért. De mi történik akkor, ha egy szép napon a rég nem látott nővérke is betoppan? Elfér vajon három lány is a szekrény tetején? G. Szabó Judit ellenállhatatlan humorú regénye egy eseménydús vakáció krónikája. A szórakoztató könyvet Várnai György szellemes illusztrációi egészítik ki.


G. Szabó Judit: A macskát visszafelé simogatják
„Amikor te lettél a mi mamánk, akkor én még kis hülye voltam, és nem tudtam, hogy engem nem fogsz szeretni. Csak aztán mindig jobban megnőttem, és mindig jobban rájöttem.” Ilyet persze hangosan soha nem mondana a nevelőanyjának Judit, de éjszaka a kórházban, ahol az ember úgysem tud aludni, sok minden kimondható, vagy legalábbis végiggondolható. Juditnak most bőven van ideje a magányos párbeszédre, hiszen jó darabig nem rohanhat úszni, dzsúdózni, huzakodni ikertestvérével, a lüke Ágival, hiszen feküdnie kell. Mivel ledobta a hátáról egy Juci nevű ló. Csak hanyatt fekszik, kispárnával a harmadik csigolyája alatt, és gondolkodik. Végigondol mindent, az egész „csodálatosan vacak” életét. Az első gimnazista pályafutását. Még a hülye Botondot is.

G. Szabó Judit: Megérjük a pénzünket
– Mit tetszik csinálni, ha egy lovat talál a fürdőkádban? – Ez a kedvenc kérdése Anikónak. Ő a hősnője és naplószerű lejegyzője G. Szabó Judit vidám regényének, amely egy nagy család (három lánygyerek, a szülők s egy nagymama) eseménydús életét tárja fel. Ebben a családban mindig történik valami, és mindig lehet nevetni rajta, még ha olykor nem is minden könnyű és nevetséges. Ha a Pöttyös sorozat olvasói egynémely szereplőre ráismernek, az nem a véletlen műve.



Michael Ende: A végtelen történet
„Vannak emberek, akik sohasem jutnak el Fantáziába, meg olyanok is, akik eljutnak ugyan, de aztán örökre ott maradnak. Kevesen vannak, akik eljutnak oda, majd vissza is térnek. Akárcsak te, Barnabás. És az ilyenek gyógyítják meg mind a két világot.” A bestsellerlisták legelső címei között találjuk évek óta Michael Ende felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló meseregényét. Eddig huszonnégy nyelvre fordították le, a belőle készült szuperprodukció pedig már a filmvásznat is meghódította szerte a világon. Vajon mi ennek a páratlan sikernek a titka? Aki kézbe veszi ezt a már külsejében is szokatlan könyvet, s belép abba a különös világba, ahova a szerző főhősével, a kis Barnabással együtt kalauzolja az olvasót, az hamarosan rájön a titok nyitjára. Mert a Fantázia nevű csodaországba tett utazás valóban ritka élményt nyújt mindazoknak, akik értékelni tudják a fordulatos történet, a lenyűgözően gazdag, csapongó képzelet s a mély értelmű szimbólumok e varázslatos szövedékét.

Annie M. G. Schmidt: Macskák társasága
Visszaváltozzék vagy sem? Ez az, amire Minna, aki titokzatos körülmények között változott át macskából lánnyá, sehogyan sem tud válaszolni. Sok izgalmas kérdésre azonban tudja a választ, a Macskahírügynökség jóvoltából. Az értékes és érdekes híreket a fiatal újságíróval, Tibbével osztja meg, hálából, amiért az befogadta. A félénk fiúra nagyon is ráfér a súgás, mert unalmasnak tartott cikkei miatt elbocsátás fenyegeti. Tibbe, titkos hírforrásainak köszönhetően sztárriporter lesz, aki már a városka nagyhatalmú dezodorgyárosától sem fél. De győzhet-e az igazság egy ilyen befolyásos emberrel szemben, még ha egész macskakülönítmény siet is a segítségére?

Fekete István: Bogáncs
Fekete István regényének hőse Bogáncs, a filmről is ismert, hányatott életű juhászkutya. Bogáncs szülőhazája a puszta, az öreg Galamb Máté számadó birodalma, ahol a kis puli nagy becsületet szerez magának mint a falka terelője. Egy napon azonban nyoma vész…. Kalandos útja előbb egy cirkusz porondjára vezet: terelőkutyából rövidesen „csodakutya” lesz. De a dicsőség nem tart örökké, a kiskutyát ellopják, s egyre messzebb kerül a falkától, az otthontól, míg végre vándorútja visszakanyarodik a szülőföldhöz, s Bogáncs újra meghallja a kolomp hívó szavát. Megszökik ideiglenes tulajdonosától, hogy visszatérhessen egyetlen igazi, ősi gazdájához: az öreg juhászhoz.

Fekete István: Kele
Megsebesül egy gólya, nem tarthat a többiekkel Afrikába. Hogyan veszi gondjába az ember, hogyan szokik össze a háziállatokkal, hogyan vészeli át a telet, milyen ösztönöket ráz fel benne a tavasz és a nyár – ezt mondja el vonzóan és költőien Fekete István, a természeti világ és falusi élet avatott ismerője. Nemcsak a vadon élő és ősidők óta emberhez szelídült állatok találkozásáról van szó azonban. Nemcsak a házőrző kutya, a csacsi és a ló meg a tehén tárgyalja meg életének apró-cseprő gondját és baját Kelével, a sérült szárnyú és következésképpen túlzottan érzékeny, szilajul gyanakvó gólyával. Itt az ember is a természet egészének szerves részeként él falusi környezetében. Az ötödik kiadásban megjelenő könyvet Csergezán Pál illusztrációi díszítik.

Szabó Magda: Születésnap
Mennyi mindent vár Illés Bori attól a májusi vasárnaptól, amelyen betölti tizennegyedik évét! Úgy érzi, ez a nap határkő lesz életében, ettől a naptól
fogva nagylánynak tekintheti magát, s nagylánynak tekintik a felnőttek is. De a várva várt tizennegyedik születésnap csak csalódást, keserűséget tartogat Bori számára. Az igazi születésnap, amely véget vet a gyermekkornak, nem esik egybe a naptár szerinti születésnappal. Váratlanul érkezik a kislány életébe az első komoly próbatétel, amely eldönti: nagylány-e már Illés Bori, kiérdemli-e a felnőttek bizalmát. Szabó Magda kitűnő regénye az igazi születésnap történetét
meséli el a fiatal lányolvasóknak.

Szabó Magda: Álarcosbál
A nyolcadikos Krisztina álarcosbálra készül: fontos nap ez az életében. Cigánylánynak öltözve, álarcosan és minden eddigi kötöttségtől szabadulva arra készül, megkéri feleségül kedves tanárnőjét édesapja számára… Krisztina árván nőtt fel, édesanyja a háború alatt meghalt, és tudja, hogy édesapja és a tanárnő szeretik egymást, csak a körülmények és a felnőttek érzékenysége megakadályozza kettőjük kapcsolatának kiteljesedését. A szerző egyéb könyveire is jellemző izgalmas fordulatok, plasztikusan megformált jellemek sora teszi élvezetessé ezt az újabb olvasói nemzedékek körében is sikeres lányregényt.

Karl May: Az Ezüst-tó kincse
Ki ne hallott volna Winnetouról, az apacs indiánok nagy hírű főnökéről? Hát Old Firehandről, Old Shatterhandről, a biztos kezű vadászokról? Amióta a század elejének népszerű német regényírója megalkotta őket, elpusztíthatatlnaul élnek minden gyerek emlékezetében. Az Ezüst-tó kincse legérdekesebb kalandjaikat fűzi csokorba. Egymást érik itt a veszélyes párviadalok, az izgalmas indián háborúk és a rabló csavargókkal vívott kermény csaták. Old Firehand vezetésével kincskereső fehérek és baráti indiánok csapata igyekszik az Ezüst-tóhoz. Útjuk elé töméntelen akadály tornyosul, bátorságuknak, azonban meglesz a gyümölcse: egy napon elérjük tárul a legendás kincseket rejtő, magas szirtek között pihenő, ezüstösen csillogó tó. Hozzájutnak-e a kincsekhez vagy sem? – ez már maradjon a regény titka.

Jacqeline Wilson: Kettős játszma
Egypetéjű ikrek, ám mégsem egyformák. Bár sokan összetévesztik őket, a tízéves testvérpár, Ruby és Garnet két külön világ. Ruby mindig szerepelne, Garnetnek egy porcikája sem kívánja a reflektorfényt. A két testvér mégis elválaszthatatlan, mindig és minden körülmények között együtt cselekednek, akár hétköznapi tennivalókról, akár valami csínytevésről van szó. De tarthat-e örökké ez a szoros összetartozás, amikor annyi minden változik körülöttük? Egy kis faluba költöznek, ahová özvegy apjuk barátnője is velük tart. Új környezet, új iskola, ráadásul Ruby merész tervei, melyekhez ikertestvérének is jó képet kell vágnia.


Jacqeline Wilson: Komisz lányok
Jobb, ha Kimék vigyáznak magukra! Mert Tanya már a barátom, és ő megvéd! Mandynek sok "bűne" van: osztályelső, ráadásul szemüveges, és idős édesanyja szörnyű, divatjamúlt ruhákba öltözteti. Mindez elegendő okot szolgáltat Kimnek és bandájának, hogy nap mint nap szekírozzák. Emiatt örül annyira, amikor Tanya ez a kicsit bolondos, furcsa szomszédlány a barátjává fogadja. Mandy édesanyja egyáltalán nem boldog ettől a barátságtól. Attól tart, hogy Tanya rossz hatással lesz a kislányára. Mandy azonban úgy érzi, erről szó sincs, sőt épp Tanya segítségével tud majd kikerülni az állandó csúfolódások kereszttüzéből. Új, fordulatos történet a díjnyertes Kettős játszma és a Kofferes kislány szerzőjétől.

Jacqeline Wilson: Micsoda anya!
A tetőtől-talpig fantasztikus rajzokkal borított Marigold a legszuperebb, leggyönyörűbb anya a világon. Dolphin legalábbis így gondolja, csak szeretné, ha az ő szépséges anyukája nem járna éjszakai partikra, és ne viselkedne annyira furcsán. Nővére, Star is szereti Marigoldot, de az ő vágya az, hogy édesanyja olyan legyen, mint a többi anyuka.





Jacqeline Wilson: Szerelmes lányok
Aki tizenhárom éves, az több mint valószínű, hogy volt is, lesz is szerelmes. Ellie például, aki saját véleménye szerint aprócska és duci, élete minden megpróbáltatását szívesen viselné, ha lenne végre egy fiúja. Két barátnőjével, a gótikus szépségű Nadine-nal és az élénk, vonzó Magdával mindig van tehát miről sugdolózniuk. Csakhogy az élet - no meg a szülők - olykor keresztülhúzzák a lányok számítását. A hazugságból pedig mindig baj lesz, és a kínos helyzetek következtében sok mindent újra kell gondolni.



Jacqeline Wilson: Lányok a pácban
A Szerelmes lányokból megismert Ellie, Nadine és Magda még mindig elválaszthatatlan barátnők, és most sem csupa tejszínhab az életük. Hát igen, tejszínhab... Ellie úgy érzi, most aztán igazán le kell fogynia, ezért korgó gyomorral és csurgó nyállal nézi a tiltott finomságok hosszú sorát. Ráadásul első hódolója, Dan is furcsa mostanában... Nadine modell-karrierjével is bajok vannak, és a változatosság kedvéért most Magda kerül össze egy fiúval, aki nem a tisztességes szándékairól híres. Egyszóval a lányok pácban vannak, még szerencse, hogy a barátság, a humorérzék, no meg Ellie apjának telefonkártyája a legtöbb nehézségen átsegíti őket.

Jacqeline Wilson: Lányok késésben
Ilyenkor kell hazajönni? - kérdik nap mint nap a szüleik Ellie-től, Nadine-tól és Magdától, akiket már ismerhetsz a Szerelmes lányok és a Lányok a pácban című regényekből. A három barátnő ilyenkor igazán találékonyan füllent, hogy kimagyarázza magát a kínos helyzetekből. A késések igazi okozója Ellie esetében egy nagyon helyes srác, aki a lány meglepetésére őérte, a dundi, göndör hajú, szemüveges Ellie-ért rajong, s nem a Szexi Magdáért vagy a hűvös szépségű Nadine-ért.



Jacqeline Wilson: Mi baj, lányok?
Nem könnyű tizennégy évesnek lenni... Ellie, Nadina és Magda élete is teli van bonyodalmakkal. A Szerelmes lányok, a Lányok a pácban és a Lányok késésben című könyvekből már megismert barátnők egyre felnőttesebb gondokkal találkoznak. Nadine az Interneten ismerkedik, s nem érti, miért intik óvatosságra barátnői a tizenkilenc éves pasival szemben, aki egyre merészebb levelekkel ostromolja. Ellie a családi veszekedések miatt is aggódik, s abban is tanácstalan, vajon meddig mehet el barátjával Russellel.




Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője
A romantikus regény hőse Sara, egy kedves, szeretetreméltó és dús fantáziával megáldott kislány, aki egy angol leánynevelőintézetben tanul. Édesanyja után váratlanul elveszíti édesapját is, s az addigi jómódból belecsöppen a teljes szegénységbe: ahol addig a tanulók dísze volt, ott szolgasorba kerül, kegyelemkenyéren élhet tovább. A kislányt belső gazdagsága, a mások iránti szerető részvéte, valamint különleges képzelőereje segíti át a megaláztatások hosszú során: Hercegnőnek hiszi magát, s úgy gondolja, hogy egy hercegnőnek béketűrőnek, jószívűnek kell lennie, s így is él. Új barátokra tesz szert, és csodás eseményeket él át, melyek később életének gyökeres megváltoztatását eredményezik.

Nyulász Péter: Helka
Különös események zavarják meg a Balaton északi partjának nyugodt mindennapjait. A tihanyi Soktornyú Kastély népe ünnepre készül: Helka hercegkisasszony hamarosan hivatalosan is trónörökössé válik. Ám hősünk unja a felhajtást, elszökik inkább a tiltott rengetegbe szamócázni.
Mindeközben a közeli Burok-völgyben sötét lelkű teremtmények gyülekeznek, hogy a kegyetlen Bora vezetésével feldúlják a Balaton békéjét, és bosszút álljanak a hercegi páron.
Helka legendája a Balaton elfeledett mítoszai közé tartozik. A fantasy határát súroló, kacagtatóan humoros kalandregényében Nyulász Péter számtalan utalást és információt rejtett el. Ismerd meg őket, és döntsd el: elhiszed-e, hogy valaha tündérek, hercegek, hercegnők, varázslók és manók lakták a mindannyiunk szívében helyet kapó Balatont! A könyvet elolvasva késztetést érezhetsz Te is, hogy felfedezd a legendás helyszíneket, és ismerősként köszöntsd a Balaton tündérét, vagy a Bakony varázslóját, ha szembejön veled…

Vidra Gabriella: A fekete kő titka
Mentette már meg az életedet egy szál gyufa? Gyűjtöttél valaha fekete kagylót Tahitin? Tudod, hogyan kell ellentüzet gyújtani? Vajon hány napig lehet élelem nélkül kibírni? Egy titokzatos sötét erő támadásba lendül, hogy megszerezze az emberi tudást, és ezáltal az uralmat is a világ felett. Az emberek azonban ezt észre sem veszik… Négy kamasz mégis összefog, és egy kalandos tér- és időutazás során harcba szállnak a gonosz Mar-Törrel. Csak magukra számíthatnak. Az első kötetben Orsi, Zsófi, Krisztián és Barna egy titkozatos fekete kő segítségével Örményországban találja magát, és ezzel kezdetét veszi az életveszélyes kaland a Tudás könyveinek megszerzéséért. A XV. században Kínában katonává edzik őket. A XVIII. században az emberevő pápuáknál és Tahitin kell helytállniuk. Végül pedig egy ősi ausztrál törzs tagjaivá válva szembe találják magukat az ellenséggel…

Vidra Gabriella: A labirintus titka
A második kötetben Afrika és Európa izgalmas helyszínein folytatódik Krisztiánék harca a Tudás könyveiért. Megismerkedhetünk az ókori Egyiptom titokzatos világával, a piramisokkal és III. Amenemhat fáraó szövevényes labirintusával, amelyben a gyerekeknek egy rejtvény segítségével kell eligazodniuk. Megtudhatjuk, hogyan juttatták fel a vizet az ókori egyiptomiak a városaikba, miként zuhanyoztak, s milyen izgalmas matekfeladatokat tartalmaz a háromezer éves Rhind-papirusz. Európában a középkori Magyarországra vezet Krisztiánék útja: itt tanúi lehetünk egy híres-neves párbajnak, melyet a várvédő Kapitán György vívott meg egy török agával, s találkozhatunk Tinódi Lantos Sebestyénnel is.
A gyerekeknek most is szükségük lesz a kitartásukra és a bátorságukra, mert szembekerülnek magával Mar-Törrel, s meg kell vele küzdeniük. Az egyik hős meghal, viszont egy új szereplő színre lép, aki a továbbiakban részt vesz a kalandokban, és küzd a gonosz erő ellen. A második kötet is bővelkedik izgalmakban: az iskolában megkezdődik az új tanév, amely során folytatódnak a rejtélyes események; és előkerül egy titokzatos korong, amely Krisztiánék ódon padlásán rejtőzik. Persze humorban most sincs hiány: a fiúk énekórán áriáznak, a biológia szertár életre kel, a számítógépek megbolondulnak, s Dávid úgy felel magyarórán, hogy fogalma sincs Mikszáthról meg az „ő bárányáról”.
A második rész semmivel sem marad el az első mögött; szép-irodalmi jellege mellett népszerű ismereteket tár az olvasó elé a földrészekről, népekről, kultúrákról. Bátran ajánljuk; ha az olvasónak tetszett az első kötet, ebben sem fog csalódni.

Vidra Gabriella: A templom titka
A harmadik kötetben újfent őrült események zavarják meg a tanévet: a Van de Graaff-generátor káprázatos fényjátékot produkál, földrajzórán kitörnek a térkép vulkánjai, s a magyartanárnő sem örül, hogy a gyerekek átírják a Halotti beszédet… Izgalomban, humorban most sincs hiány, de Krisztiánéknak ismét útra kell kelniük.
Európában folytatódik küzdelmük a Tudás könyveiért. Hollókőn belekóstolnak a palóc kultúrába, a csavaros magyar észjárásba és a török idők eseményeibe. Tokajban aszúbor és gulyásleves készítése lesz a feladatuk. Aztán a kora középkori Chartres-ban kötnek ki, ahol az épülő katedrálishoz színes üvegablakot kell önteniük korabeli technikával. Megismerkednek a gótikus építészet jellegzetességeivel, a céhek működésével, a középkori polgárok életével. Megtapasztalva az akkori árva gyerekek sanyarú sorsát, kiügyeskedik egy lelencház megalapítását.
Aztán Görögországba viszi őket a varázskő, ahol álnok mesterkedés miatt tömlöcbe kerülnek. Az egyetlen reményük Periklész, a legendás hadvezér. Végül teljesítik a harmadik küldetést is; híres ókori találmányokkal ismerkednek, és magától kinyíló ajtót fabrikálnak.
Végre kiderül az is, honnan ered és mire szolgál a titokzatos korong, amelyet Krisztiánék padlásán találtak, de a küzdelem nem ér véget. A kötet nem várt, izgalmas fordulattal zárul, mert Mar-Tör most sem adja fel: szülőföldjén, Dél-Amerikában építi birodalmát, hogy végső csapdába ejtse a kamaszokat…

Vidra Gabriella: A barlang titka
Ki tudnál mosni a fagyos vízből fél uncia aranyat? Túlélnél egy igazi grizzlytámadást? Vállalnád egy titkos üzenet elvitelét az amerikai polgárháború közepén?
Krisztiánék Amerikában is nehéz feladatokkal találják szembe magukat. Beutazzák Kanadát, végigizgulják a híres springfieldi halálrohamot, végül Peruban, a Machu Picchu-nál kell helyt állniuk. A negyedik kötetben végre fény derül a Tudás-könyveinek a titkára, és a meglepetéseket rejtő múltra. Sikerül vajon a négy kamasznak legyőznie a Gonoszt, és visszaadnia az ellopott tudást az emberiségnek?

Fabian Lenk: Összeesküvés a Holtak Városában
A Ravensburger-együttműködés új terméke az „Idődetektív”-sorozat. A regényes feldolgozás három bátor időutazó kalandjain keresztül a történelem fontos mozzanatait ismerteti meg a kiskamaszokkal. Kalandos utazás a múltba: a hiteles történelmi háttér, a történelmi tényeket rendszerező függelék és a szószedet segítségével az ifjú olvasók bátran hagyatkozhatnak rá még a tanórákon is.
Az első kötetben Julian, Kim és Leon az ókori Egyiptomban felderít egy rejtélyes ügyet, és miközben a fáraónő életét igyekeznek megmenteni, rendkívül veszélyes helyzetekbe keverednek.


Astrid Lindgren: Kalle nyomozni kezd (régi címén: Az ifjú mesterdetektív)
Nyugodtan indul a vakáció Lillköping csendes városkájában. Túlságosan is nyugodtan… Kalle, a szépreményű mesterdetektív fiatal kora ellenére – vagy talán éppen annak köszönhetően – a legnagyobb lelkesedéssel veti magát a gyanús egyének megfigyelésébe. Mérhetetlen szerencséjére érkezik is egy a szomszédba. De közben meg kell felelnie az artistákkal szemben támasztott elvárásoknak is, és mintha az ellenséges banda is mozgolódna… Lehet, hogy ez a vakáció mégsem lesz olyan nyugodt?



Astrid Lindgren: A rabló lánya
A svéd erdők mélyén, valahol egy sziklavárban élt Mattis, a rablóvezér. Egy viharos éjszakán megszületett a kislánya, Ronja – minden rabló nagy örömére. A kislány felcseperedett, és lassan megismerte a körülötte levő világot. Legjobban az erdőben szeretett barangolni, itt ismerkedett meg az ellenséges rablóvezér – Borka – fiával, Birkkel. A két gyerek elválaszthatatlan jó barát lesz – az apák legnagyobb bánatára. Majd miután egy egész nyarat az erdőben élnek át – úgy döntenek, hogy ők nem követik apjuk „foglalkozását”, másként fognak élni. A szerző a tőle megszokott szeretettel, sok humorral, fordulatos cselekménybe ágyazva írja le a gyerekek kalandjait.

Hárs László: Biri és Bori
Hárs László nagy sikerű regényének harmadik kiadása lányokról szól lányoknak. Illetve: különösképpen egy lányról, aki egy személyben két szerepet játszik: önmaga ikertestvére is. Boróka Biri szerény, vidám vidéki kislány, aki az egyik budapesti tér huligánjainak szemtelenkedéseiért úgy fizet, hogy maga huligánabbnak, szemtelenebbnek tetteti magát minden huligánnál… Hogyan játssza el két szerepét, és hogyan diadalmaskodik végül Biri igazi „énje” a nyegle Bori felett – erről szól a regény, melyben vidám és ábrándos, hangos és halk, jó modorú és modortalan pesti fiúk és lányok ismerhetnek magukra a kalandos történet olvasása közben.

Jean Webster: Nyakigláb apó
Jerusha Abbott mint „talált gyerek” került csecsemő korában árvaházba, ahol új keresztnevet kapott: immár Judy néven folytatja életét. Az eleven eszű kislány hamarosan kiharcolja magának a jó képességű gyerekeket illető jogot: továbbtanulhat. Ugyan nem teljesül leghőbb vágya, hogy igazi családi otthonba kerüljön, ám a kifürkészhetetlen sors egy kegyes, de titokzatos jótevővel áldja meg.
Judy Nyakigláb apónak nevezi a rideg ismeretlent, és neki ír vidám és borongós, hosszú és lefirkantott leveleket a kollégiumi életről, vívódásairól, szerelméről – no és persze arról, ami majd kifúrja az oldalát: vajon ki is lehet a titokzatos pártfogó?

Kerstin Gier: Rubinvörös
Mitévők legyünk, ha egyszerre a múltban találjuk magunkat, és csak annyit tudunk, hogy az üküküküküknagyapánk lovát Kövér Anninak hívták? Úgy van: megőrizzük a hidegvérünket. Legalábbis ezt próbálja tenni Gwendolyn, amikor kiderül: nem elég, hogy ő örökölte a családban az időutazásért felelős gént, de ráadásul az a feladat is neki jutott, hogy rendbe szedje a múltat. És mindennek a tetejébe épp ezt az arrogáns Gideont kapja útitársul! Az össze nem illő páros kénytelen-kelletlen beleveti magát a nem éppen hétköznapi kalandokba. Gwendolyn hamarosan megtapasztalja, hogy az ellentétek alighanem tényleg vonzzák egymást, és ez régen sem volt másképp. És, hogy már a múltban sem úgy mennek a dolgok, mint egykoron...

R. J. McGregor: A kis detektívek
Egy réges-régi angol házban mennyi titok van. Az ablakdeszka üresen kong: üreg nyílik alatta, rejtett szobába vezet. A szobának se ajtaja, se ablak, de aki magára zárja a föl-le hajtható ablakdeszkát, eltűnik.
Azok a gyerekek, akik nyári vakációjukat töltik a titokzatos régi házban, nem hisznek a kalandban, mégis dobogó szívvel tárják fel a rejtekhelyeket s a hozzájuk vezető zegzugos alagútrendszert. Találnak is odalent valamit, ami meghozza nekik a nem várt kalandot, olyat, hogy nem kell izgalmasabb, rejtélyesebb egy igazi, felnőtt detektívregényben sem.

Christian Vulpius: Haramiák kapitánya
1797-ben teremtette meg Rinaldo Rinaldini alakját híres, nagyszabású rablóregényében Goethe sógora, Christian Vulpius. Műve azóta hőséhez méltó, kalandos pályát futott be: úgy emlegetik, mint a ponyvák ősét. Pedig hát nem több, de nem is kevesebb, mint egy jóízű, fordulatos, izgalmas kalandregény, amelynek hőse, Rinaldo Rinaldini, a gazdagok réme, szépasszonyok kedvence, bajtársainak vezére, nemes lelkű haramia, aki legvadabb kalandja közben is arra áhítozik, bárcsak jó és igaz ügy érdekében áldozhatná életét és vérét.


Dieter Ott: Az ördöngös Caprioli
Nagy divatja van ma a fantasztikus regényeknek, de kevesen gondolnak arra, hogy a műfaj nem most született. Apuleius Aranyszamar, Münchhausen kalandjai, no meg a mi Háry Jánosunk története is – mind-mind fantasztikus történet. A mai német ifjúsági irodalomban Dieter Ott elevenítette fel e régi hagyományokat, s tudományos fantasztikum helyett fantasztikus történelmi kalandregényt írt, amely sziporkázó ötleteivel, izgalmas titokzatosságával és meghökkentő, kacagtató humorával óriási sikert aratott. A szerző nem riad vissza a leggroteszkebb ötletektől sem: hőse cápaháton lovagol, és nemcsak a tengeri sárkányt tréfálja meg, hanem Satan Diabolit, a pokolbeli kegyelmes urat is. A regény méltán nyerte el hazájában a legjobb gyermekkönyvek díját.
itt, a blogban már volt szó róla

Geréb László: Búvár Kund
Búvár Kundról, Árpád-házi Béla herceg híres vitézéről szól Geréb László romantikus kisregénye. A legrégibb források megörökítették nevezetes tettét: ő süllyesztette el 1051-ben Henrik német császár dunai élelmiszer-szállító hajóit, és ezzel megpecsételődött a Magyarországra törő német hadak sorsa. Geréb László a fennmaradt kevés adatból a kort jól ismerő történész biztonságával kelti életre Búvár Kund alakját. Fordulatos, izgalmas, mégis egyszerű cselekménnyel, néhány szereplővel kitűnően tudja felidézni István király országát, az egykori embereket, munkájukat, hadviselésüket, szokásaikat.

Bóc István: A kriminális hetedik bé
Mindenféle gyerek jár a Zebra utcai iskolába. A szülők között van rendőr, bankár, maffiózó, de ide jár az alvilág csavaros eszű ügyvédjének tompa agyú fiacskája is. És persze itt van Juli, akit barátai és ellenségei nem túl találóan csak Szörnyellának neveznek. A gyerekek igazán telibe kapják az életet! Hol mindenféle rablásokba keverednek, hol az iskola körül ólálkodó kábítószerárusok útjait keresztezik. Végül az osztály összetartásának köszönhetően sikerrel veszik fel harcot a bűnözőkkel. A Kaján Tibor által illusztrált huszonhat csattanós történet mindegyikét egy-egy logikai feladat zárja, ami egyedülállóan észpezsdítővé teszi a könyvet.

Lester Del Rey: A szökevény robot
Abban a messzi, jövendő világban, amelyről ez az érdekes és nagyon izgalmas regény szól, a robotok már olyan mindennapos segítőtársai lesznek az embernek, mint manapság például a kutyák. Így aztán nem csoda, hogy a regény ifjú hőse, Paul és kedves robotja, Rex között őszinte jó barátság támad. Amikor a körülmények elszakítják egymástól a két pajtást, vállalnak minden veszélyt, minden megpróbáltatást és minden izgalmas kalandot, csakhogy ismét összetalálkozhassanak. E könyv írója hiszi és vallja, hogy a gépek sosem ellenségei, hanem mindig jó barátai lesznek az embereknek.

Arthur C. Clarke: Delfinek szigete
Ez a könyv – fantasztikus regény. A távoli jövőben játszódik, tudományos kérdései azonban már a mai embert is foglalkoztatják. A tengerek legértelmesebb élőlényei, az ún. játékos delfinek már az ókorban is kitűntek azzal, hogy különösképpen vonzódnak az emberhez. A mai kutatás felfedezte azt is, hogy sajátos delfin-nyelven társalognak egymás között. Ettől más csak egyetlen lépés, hogy az emberi nyelvet és a delfin-beszédet oda és vissza lefordíthassuk. Ezzel foglalkozik Kazan professzor, a regény orosz származású tudósa, és a kutatás eredményeit használja fel páratlanul izgalmas tengeri utazása során a regény sok kalandot megért ifjú hőse.

Nemere István: A fantasztikus nagynéni
Talán nincs is olyan diák, akiben fel ne merült volna a vakáció első napjaiban: „Hej, nem sikerül, amit a szünidőre terveztem! Ez a nyár bizony már az ördögé!” Így kesereg ennek az érdekes regénynek a két főhőse is. Külföldi kalandozás helyett otthon maradással sújtja őket a szülői szigor, sőt a dolgot még egy nagynéni is súlyosbítani fogja… Aztán mintha csoda történne! Megérkezik a nagynéni, aki küllemében is, jellemében is egyaránt „fantasztikus”, és ezzel megkezdődik ifjú barátainknak, Csabának és Hubának nem mindennapi vakációja.


Romhányi József: Mézga Aladár különös kalandjai
Mézga Aladárt, ezt a fúró-faragó kölyökzsenit, tanárok rémét és szülei szomorítóját aligha kell bemutatnunk a magyar olvasóknak, de vele együtt fogalommá vált már a hűséges Blöki, a kétbalkezes Géza papa, a házsártos Paula asszony és a nyafka Kriszta is. Ennek a könyvnek igazi hőse a vállalkozó szellemű fiú és a kutyus, aki emberi hangon tud beszélni – ha gazdáján kívül nem hallja más. Hegedűtokba rejthető űrhajójával Aladár minden éjszaka kalandos űrutazásra indul, távoli, különleges bolygókat fedez fel, és a rá váró veszedelmekből furfangos ötleteivel vágja ki magát. Nepp József, a népszerű rajzfilmsorozat alkotótársa készítette a könyv félszáz mulatságos képét.

Kristin Cashore: Garabonc
Halálos áldás
Katsa nyolcéves korától képes puszta kézzel ölni – ő egy Áldott Ivadék, azon kevesek egyike, akik különleges képesség birtokában születtek. A király unokahúgaként megilletnék bizonyos előjogok, de mivel a gyilkolás készségével Áldották meg, arra kényszerül, hogy a király egyik csatlósa legyen.
Mikor találkozik a harcolás képességével Áldott Po herceggel, Katsa nem sejti, mennyire megváltozik az élete.
Nem várja, hogy Po a barátja legyen.
Nem várja, hogy megtudja az igazságot saját Áldott képességéről – vagy egy távoli földön lappangó, rettenetes titokról…

Gill Lewis: Égi vándor
Egy teremtmény él az erdő mélyén. Olyan teremtmény, amilyet már több mint száz éve nem láttak Callumék farmján. Callum és Iona megfogadják, hogy titokban tartják csodálatos felfedezésüket, de vajon képesek is megvédeni? Az ígéret, melyet egymásnak tettek, mindkettejük életét megváltoztatja.
itt, a blogban már volt szó róla




Cécile Aubry: Belle és Sebastian
Sébastien árva, vadóc kisfiú, akit a falubeliek „cigánypurdé”-nak csúfolnak. Hiába az örökbe fogadó család szerető gondoskodása, ő mégis magányos.
Belle szelíd, hatalmas bernáthegyi kutya, akit hol befogadnak, hol elkergetnek az emberek. Kutyasorsa elvezeti a hegyek közé, ahol végre háborítatlanul kóborolhat.
A kisfiú és a kutya keresik és megtalálják egymást. Születő barátságukat, amely később még életveszélyben is összeköti őket, sokféle emberi előítélet, irigység, butaság és gyűlölet akadályozza. Hiába azonban a falubeli gonosz lelkek ármánykodása, a történet végén győz a szeretet és a barátság.
A vadóc Sébastien sokat csatangol egyedül az alpesi hegyvidéken, jól ismeri a hegyi ösvényeket, könnyedén csatolja föl a sítalpat, ha a mostoha időjárás úgy kívánja. A magányos kisfiú mindent tud a hegyről, ám az emberi természetről annál kevesebbet. Egyetlen barátja akad, a szépséges és vad fehér hegyikutya, Belle. Amikor az állat után hajtóvadászatot indítanak a falusiak, Sébastien megérti, milyen hatalma van a félelemnek. A náci megszállás elől menekülők útvonala is a hegyen át vezet Svájc felé. Sébastiennek, a vesztésre álló német katonáknak és a falu lakóinak el kell dönteniük, a hajtók vagy az üldözöttek oldalán állnak-e.


Alekszandr Polescsuk: A pergamen titka
Aranyat csinálni! Hány évszázadon keresztül vágyakoztak erre egyszerű emberek és tudós elmék, szegények és gazdagok egyaránt! Hány rajongója volt a Nagy Műveletnek, s hány csalója a bölcsek kövének… A. Polescsuk lélegzetelállítóan izgalmas fantasztikus regénye az alkímia múltját és vegyészet jelenét egyetlen, sodró iramú mesében fogja össze. Egy ősi pergamen idegméreggáz nyomára vezeti a hajdani alkimisták leszármazottját… S mintha csak folytatódnék a titokzatos irat balsorsa, a múltban is, a jelenben is a haladás ellenségei akarják megszerezni, hogy céljaik érdekében felhasználják a kutatás hajdani megszállottjainak és a tudomány modern mestereinek munkáját.

J. K. Rowling: Harry Potter 1-7.
A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában
töltött első tanév kemény erőpróba a diákok számára.
Harry Potternek nem csupán a vizsgákon kell
megfelelnie, de egy életre-halálra szóló küzdelemnek
is részese lesz. A tizenegy éves varázslójelölt
története meghódította az egész világot.

Kötetei:
1. J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
2. J. K. Rowling: Harry Potter és a Titkok Kamrája
3. J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
4. J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege
5. J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje
6. J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg
7. J. K. Rowling: Harry Potter és ay Halál ereklyéi

Christopher Paolini: Eragon 1-4.
2003 őszén a New York Times sikerlistáján nagy szenzációt keltve az élre tört egy amerikai kamasz fiú fantasyregénye, amelyért azóta versengenek a világ könyvkiadói, és már készül a filmváltozata is, mégpedig részben Magyarországon, jövő nyárra ígérik a bemutatót. Miről szól a regény? Az árván maradt, apjáról mit sem tudó Eragont nagybátyja neveli egy eldugott faluban. A tizenöt éves fiú (éppen ennyi volt a szerző is, amikor elkezdte írni a könyvet) egy éjszaka, vadászat közben tükörsimára csiszolt, rejtélyes kék követ talál, amely utóbb sárkánytojásnak bizonyul, és egy kék sárkány kel ki belőle. Ezzel Eragon élete egy csapásra megváltozik. Mint a sárkány gazdája, a Lovasok rendjébe emelkedik. A legendás Sárkánylovasok előző nemzedéke elpusztult a gonosz és rettentő mágusi hatalommal bíró Galbatorix király elleni harcban. Most az egyszerű falusi sihederre hárul a feladat, hogy megszabadítsa országát a kegyetlen zsarnokságtól. Segítője Saphira, a nőnemű sárkány, akivel gondolatátvitel útján kommunikál, és Brom, a rejtélyes öregember, a múlt titkainak tudója, aki a varázsláshoz is ért. Hosszú út áll előtte, tele izgalmakkal és felfedezésekkel – egy olyan világban, amelyet Tolkien könyveiből ismerhetünk, de amely friss életre támad, új vonásokkal gyarapodik, és egy szeretni való fiatal hőssel ajándékoz meg bennünket a kitűnő kamasz, Christopher Paolini könyvében.
Folytatásai: 2. Elsőszülött, 3. Brisingr, 4. Örökség

39 kulcs-sorozatból mind (bármelyik)
Mi történne, ha rájönnél, hogy a családod az egyik leghatalmasabb család a történelemben? Mi lenne, ha azt mondanák, hogy a család erejének forrását elrejtették a világ különböző részein, 39 kulcs formájában? Mi lenne, ha választás elé állítanának – fogod az egymillió dollárt és elsétálsz. vagy megkapod az első kulcsot? Ha Amy vagy Dan Cahill helyében vagy, a kulcsot választod – és megkezdődik a veszélyes hajsza.



Kötetei:
1. Rick Riordan: A csontlabirintus
2. Gordon Korman: Egy hamis hang
3. Peter Lerangis: A kardtolvaj
4. Jude Watson: A Síron túl
5. Patrick Carman: Sötét erők
6. Jude Watson: A kenguruk földjén
7. Peter Lerangis: Viperafészek
8. Gordon Korman: A császár hagyatéka
9. Linda Sue Park: Viharjelzés
10. Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs
11. Rick Riordan – Peter Lerangis – Gordon Korman – Jude Watson: A Vesperek támadása

Rick Riordan: Percy Jackson-könyvek
A tizenkét éves Percy Jacksont eltanácsolják az iskolából. Megint.
Bármennyire igyekszik, úgy tűnik, képtelen távol tartani magától a bajt. De tényleg szó nélkül végig kell néznie, ahogy egy kötekedő kölyök molesztálja a legjobb barátját? Tényleg nem szabad megvédenie magát az algebratanárnővel szemben, amikor az szörnyeteggé változik és meg akarja ölni?
Természetesen senki nem hisz Percynek a szörny-incidenssel kapcsolatban; abban sem biztos, hogy magának hisz. Egészen addig, míg a Minótaurusz be nem kergeti a nyári táborba.
Hirtelen mitikus lények járkálnak ki-be a lakokba és Percy görög mitológia könyve megelevenedik. Rájön, hogy az olimposzi istenek a huszonegyedik században is élnek. Sőt, ami ennél is rosszabb, felbosszantotta őket: Zeusz villámát ellopták, és Percy az első számú gyanúsított.
Percynek mindössze tíz napja van arra, hogy megtalálja és visszaadja a Zeusztól ellopott holmit, és békét teremtsen a háborúságban álló Olimposzon.
Kötetei:
1. Rick Riordan: A villámtolvaj
2. Rick Riordan: A szörnyek tengere
3. Rick Riordan: A titán átka
4. Rick Riordan: Csata a labirintusban
5. Rick Riordan: Az utolsó olimposzi

Gimesi Dóra · Jeli Viktória · Tasnádi István: Időfutár-sorozat
Hanna nemrég költözött Budapestre, minden szokatlan: új lakás (egy hetedik kerületi gangos bérház), új iskola (a Sigray), új tanárok, és persze új osztálytársak.
Ha ez még nem lenne elég: úton-útfélen egy fura öregemberbe ütközik, megbolondul a számítógépe… és az egésznek valahogy köze van ahhoz a rozsdás körzőhöz, amit az utcán talált.
Vajon miért kell mindenkinek ez a körző? Mit akar vele kezdeni Sándor, a vén ócskás, és miért nem tud Hanna sem megválni tőle? És mi köze mindennek Bécshez, a Sakkozó törökhöz és Bujdosónéhez, a töritanárhoz?
A rejtélyek kinyomozásában segít Hannának Zsófi, a szuperokos szegedi barátnő, és Tibi, a kicsit lassabb eszű, de hűséges osztálytárs. A kalandok szüneteiben pedig arra is van idő, hogy barátságok szakadjanak meg és szülessenek újjá, no és persze szerelmek is szövődnek…
Kötetei:
1. Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István: Időfutár – A körző titka
2. Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: Időfutár 2. – A királynő palástja
3. Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: Időfutár 3. – A próbák palotája
4. Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: Időfutár 4. – A káosz temploma
5. Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: Időfutár 5. – A por hatalma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése